JEREMIAH JOHNSON – HEAVENS TO BETSY

Dit jaar maakt Jeremiah Johnson (samen met Whitney Shay en Ryan Perry) deel uit van de Ruf Records Blues Caravan 2020. Jeremiah Johnson is een Amerikaanse blues singer-songwriter en gitarist. Als tiener volgde hij in St Louis, waar hij geboren is, gitaarlessen. Hij was eerst geïnteresseerd in jazz, later in rock en pas daarna, wanneer hij muzikanten hoorde spelen in de straten van Soulard (het historisch Frans gedeelte van St. Louis, Missouri), in bluesmuziek.

Naast zijn dagtaak in de Golf van Mexico in Texas, trad Johnson op. Hij was in 2004, 2005 en 2006 in Houston, TX, finalist van de regionale Blues Challenge. In 2011 won hij de St. Louis Blues Society IBC en verdedigde hij St. Louis in Memphis, Tennessee. Aanvang 2009 verhuist Johnson terug naar St. Louis en vormt hij The Jeremiah Johnson Band. De band debuteert in 2010 met ‘9th & Russell’. In 2011 volgt ‘Brand Spank’n Blue’ en in 2014 filmt Gary Glenn een concert van Johnson, dat de basis wordt van een docu-concert “Ride the Blues”.

Zijn laatste album ‘Blues Heart Attack’ [2016] (de opvolger van ‘Grind’ [2015] is een album dat door Devon Allman geproduced is en waarop Yonrico Scott als gast drummer te horen is. Alle nummers op het album, zijn originele Johnson nummers. Het was twee jaar wachten op zijn nieuwe album ‘Straitjacket’. Het album werd uitgegeven bij Ruf Records en producer was label collega Mike Zito. Enkel de afsluiter ”Rock & Roll to the World” is een Alvin Lee Barnes’ cover.

‘Heavens to Beatsy’ werd de titel van zijn nieuwe Ruf release, die in februari verschijnt. Ook nu weer één cover (Booker T. Jones & William Bell’s “Born Under a Bad Sign”) en elf nieuwe nummers. Met de saxofoon van Frank Bauer en van voormalig Devon Allman-percussionist Tony Antonelli, haalt hij twee kanjers in huis.

Stijlvol opent Johnson met “White Lightning”, een nummer waarin hij zich plaatst in de persoon van een, om te overleven, hardwerkende boer uit het Zuiden, terwijl de sax van Frank Bauer huilt en Johnson de Wah-Wah pedaal induwt. "Tornado" is zijn lyrische groet aan de liefhebbers van de wilde kat. Klik de gordels vast en zet je schrap voor een snelle rit in “Castles In The Air” en “American Steel”, een eerbetoon aan het genot van een rit op een Amerikaanse snelweg. Of, kies voor aangrijpende momenten, zoals “Long Way Home”, waarin Johnson zijn songwriting demonstreert als hij het over zijn grootmoeder heeft, die vreselijk aan dementie leed en, “Forever and a Day”, over terwijl hij weg was van zijn familie op een Europese tournee en het soms een eeuwigheid lijkt. “Leo Stone” -genoemd naar zijn pasgeboren zoon- gaat over de overweldigende vreugde die er was terwijl zijn verloofde zich in de laatste stadia van haar zwangerschap bevond. Dat hij in hart en nieren een veelzijdige rocker blijft demonstreert hij in “Forever and a Day”, “Showdown” en “Preacher’s Daughter”.

Jeremiah Johnson bewijst met ‘Heavens to Betsy’ dat “goed genoeg” géén optie was. Dit is het album van een artiest die door dieper te graven, zijn grenzen wil verleggen.

“ Jeremiah Johnson’s ‘Heavens to Betsy’ is the album of an artist who wants to push his limits by digging deeper... ”

Eric Schuurmans

Releasedatum: 14 februari 2020

 

30/04/2020: BLUES CARAVAN 2020 @ SPIRIT of 66, VERVIERS

 

Album track list:
01. White Lightning - 02. Tornado - 03. Soul Crush - 04. Ectasy - 05. Forever and a Day - 06. American Steel - 07. Showdown [w/ Danny Liston] - 08. Leo Stone [w/ Tony Anthonis] - 09. Castles in the Air - 10. Long Way Home - 11. Born Under a Bad Sign [Booker T. Jones, William Bell] - 12. Preachers’s Daughter/ Words/music © 2019 by: Jeremiah Johnson or as [noted] Produced by: Pete Matthews

Album line-up:
Jeremiah Johnson: lead vocs, guitars / Tony Anthonis: bass / Benet Schaeffer: drums / Rick Steff: keys / Frank Bauer: sax, bvs / Tony Antonelli: percussion, bvs / Pete Matthews: bvs

Discography Jeremiah Johnson:
Heavens to Betsy [2020] | Straitjacket [2018] | Blues Heart Attack* [2016] | Grind [2015] | Brand Spank’n Blue*, with the Sliders [2011] | 9th & Russell*, with the Sliders [2010] |

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Ruf Records

video